четвер, 2 лютого 2017 р.

Оксана Лятуринська – видатна українська письменниця

Екскурсія у Тернопільський обласний державний архів на виставку присвячену Оксані Лятуринській «Княгиня української духовності» до 115-ої річниці від дня народження 
Оксана Лятуринська народилася 1 лютого 1902 року на хуторі Ліски (зараз село Хоми Збаразького району) біля Вишневця (звідси один з псевдонімів —  Оксана Вишневецька) колишньої Старо Олексинецької волості Кременецького повіту. Батько Михайло Лятуринський служив офіцером російської прикордонної застави біля Старого Олексинця. Мати Ганна Лятуринська походила з родини німецьких колоністів.
Творчість
Працювала як маляр і скульптор, створила пам’ятник полеглим (1932), погруддя Т. Шевченка, С. Петлюри. Друкувалася у «Літературно-науковому віснику», «Пробоєм» та в інших періодичних виданнях. У Празі вийшли її збірки «Гусла» (1938), «Княжа емаль» (1941). У роки війни пережила загибель частини своїх творів. Друге видання «Княжої емалі» (1956) включало також збірку «Веселка». Для дітей видала збірку новел «Материнки» (1946) і збірку віршів «Бедрик» (1956).




Немає коментарів:

Дописати коментар